1. decembar 2018.

 
 
Kralj Čačka
Sala Amerikana, Dom omladine Beograd
30. novembar 2018.

 
  Ne mogu poreći činjenicu da nisam baš previše upoznat sa opusom Kralja Čačka. Veliki broj mojih prijatelja je hvalio Nenada Marića i muzičare koji nastupaju sa njim. Samo sam ga jednom čuo u akustičnoj verziji na Record Store Day koncertu i zvučao je ok, ništa više.



Povodom izlaska drugog albuma "Spusti svetlost na put", koji je Kralj Čačka nedavno objavio, održan je promotivni koncert u Sali Amerikana. Dakle, sala je bila puna njegovih fanova a video sam da dosta njih zna sve tekstove pesama. Sa zakašnjenjem od 15 minuta na scenu su izašli Nenad Marić na akustičnoj gitari, kontrabasista Miladin Stojković, bubnjar Stefan Pejatović, gitarista/klavijaturista Marko Marić i Pavle Popov, gitarista koji je povremeno svirao.



Zvuk je bio odličan, ljudi raspoloženi. Početak je bio rezervisan za prve tri pesme sa novog albuma "Spusti svetlost na put" - "Dva minuta sreće, tri minuta smisla", "Nizbrdo pravo" i "Stoj kolega!". Poslednja je prava pričanica sa prepuno teksta. Neko to voli, neko ne. Pesme koje su potom usledile opasno su zvukom i atmosferom vukle na radove Toma Waitsa i to iz prvog bar room perioda a kasnije i na vreme "Swordfishtrombones" albuma. Samo je nedostajao Marc Ribot!



Uskoro je muziciranje grupe a pogotovo gitariste Marka Marića postalo sve energičnije i upečatljivije. Nenad se u nekim pesmama borio sa intonacijom ali mi je rečeno da je to deo njegovog šmeka. Kako je odmicao koncert svirka je bila sve bolja i meni je to jako prijalo. "Zašto su tvoje oči prazne", "Kako izgleda jutro" i "Pomoć prijatelja" su bile odlične, a kupile su me "Ja spavam u špajzu" i "Mama kupi mi propeler". Tu je već svirka bila odlična a publika se usijala.



Kontrabasista je koristio i gudalo u pesmama "U Istanbul" i "Želeo sam kao mali", ali se prebacio na bas gitaru u "Mama kupi mi propeler". U numerama "Spusti svetlost na put" i "Svetle stvari" kao gost bendu se na gitari pridružio i Vladimir Kolarić Kole vođa grupe Veliki Prezir. Ovim songovima završen je zvanični deo koncerta.



Na prvom bisu izvedeni su čuveni hitovi "Deda Mraz je švorc" i "Moj Avatar", a na drugom bisu još jedna emotivna numera. Moj utisak je da je drugi deo koncerta bio mnogo bolji, kvalitetniji i rasviraniji sa briljantnim gitarističkim deonicama. U svakom slučaju ne bih imao ništa protiv da Kralja Čačka ponovo čujem uživo. Naprotiv!



tekst - slobodan vlaketić
fotografije & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Vasil Bisera Gabi Matija
Kombank dvorana
17.11.2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.